Begroting minder somber dan gedacht

Rijnwoude, 22 september 2009

De begroting van de gemeente Rijnwoude voor volgend jaar ziet er minder somber uit dan gedacht. Toch krijgen de inwoners te maken met stijgingen van de gemeentelijke lasten.

Door de financiële crisis krijgt de gemeente minder geld uit Den Haag. Daardoor is er vrijwel geen ruimte voor nieuw beleid. Er is één uitzondering gemaakt. Alle voetbalclubs in Rijnwoude krijgen kunstgrasvelden. Dat kost twee miljoen euro. Dat geldt haalt de gemeente uit het potje met NUON-gelden.

De gemeente wil ongeveer 300.000 euro aan bezuinigingen doorvoeren. Daarom gaat de Onroerend Zaakbelasting (OZB) omhoog, maar niet zoveel als eerst was gevreesd. De gemeente wil 6,5% meer geld hieruit binnenhalen. Het is nog niet duidelijk wat dit voor de huishoudens betekent. Ook andere belastingen stijgen met minimaal 2,5%.

De gemeente gaat in op de roep van de raad om minder extern personeel in te huren. In de plaats daarvan komen er 7 nieuwe arbeidsplaatsen in het gemeentehuis bij. Dat winst hieruit is niet groot (50.000 euro), maar de gemeente bouwt zo wel meer deskundigheid op.

Bron: Omroep Rijnwoude