Politie houdt Witte Voetjes actie

Regio, 8 juli 2009

Op dinsdag 7 juli is de politie in de wijken Zoeterwoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Benthuizen bezig geweest met de Witte Voetjes actie.

Met de Witte Voetjes actie hoopt de politie bewoners alert te maken op insluipers. In huizen die voor insluipers gemakkelijk te betreden zijn, legt de politie daarom een wit, kartonnen voetje neer. Hierop staat o.a. de waarschuwingstekst: ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn.

De wijkagenten Ruud Gijbels van Zoeterwoude, Rick Dompeling van Rijnwoude en Pieter Brussee van Benthuizen en drie studenten van de politieacademie surveilleerden samen in de wijken Zoeterwoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Benthuizen, waar zij veel insluipervriendelijke woningen tegen kwamen. Bij de eerste woning was het al direct raak: de schuurdeur was open terwijl daarin twee dure fietsen en een motorfiets stonden.

De agenten zagen dat de poort- schuur en achterdeur vaak niet worden afgesloten. Ook trof de politie sleutels aan in de cilinders. Overal waar de schuur of tuindeur niet was afgesloten lieten de agenten een wit voetje achter. Later zochten zij nog contact met de bewoners indien zij thuis waren. Bij het zien van het witte voetje schrokken de bewoners wel, blijkbaar horen zij toch niet alles. Ook al zeiden ze dat wel.

Het viel de politie ook op dat veel sloten verouderd zijn en dat poorten niet voorzien zijn van sloten. Insluipers kunnen zo gemakkelijk in de achtertuin komen en hun slag slaan. In zeker vijf gevallen hadden de agenten de mogelijkheid om een woning in zijn geheel leeg te halen. Volgens de wijkagent van Benthuizen, Pieter Brussee, zou de buit aanzienlijk zijn geweest.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van Politie Hollands Midden. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.