Andere regeling voor identiteitskaart, paspoort en bromfietsrijbewijs

Rijnwoude, 30 juli 2009

Binnenkort is het niet meer mogelijk een gratis identiteitskaart voor 14-jarigen aan te schaffen. Ook is het niet meer mogelijk om kinderen bij te schrijven in het paspoort. En het bromfietscertificaat moet worden ingewisseld voor een rijbewijs.

De eenmalige gratis Nederlandse identiteitskaart (NIK) voor 14-jarigen wordt met ingang van 1 januari 2010 afgeschaft. 14-jarigen die hun gratis NIK nog niet hebben aangevraagd, kunnen dit nog doen tot en met uiterlijk 31 december 2009.

Vanaf 8 weken voordat een jongere 14 jaar wordt, kan hij of zij een gratis NIK aanvragen. Wanneer de periode van 8 weken geheel of gedeeltelijk in 2009 valt, dan kan een jongere die begin 2010 (uiterlijk 25 februari) 14 jaar wordt, tot en met uiterlijk 31 december 2009 nog zijn gratis NIK aanvragen.

De gratis NIK wordt afgeschaft om de NIK tegen jeugdtarief (geldt tot en met 13 jaar te financieren).

Bijschrijvingen van kinderen in het paspoort blijven geldig tot medio juni 2012. Daarna moeten kinderen een eigen reisdocument hebben. Dit is het gevolg van een wijziging van de Europese verordening die voorschrijft waaraan reisdocumenten moeten voldoen.

Het vervallen van de geldigheid van de bijschrijvingen in juni 2012 heeft geen gevolgen voor de geldigheid van het paspoort van de ouder(s) of voogd waarin kinderen staan bijgeschreven.

1 oktober 2009 is een belangrijke datum in verband met de omwisseling bomfietscertificaat. Houders van een bromfietscertificaat hebben tot 1 oktober 2009 de gelegenheid om hun bromfietscertificaat om te wisselen voor een rijbewijs met de categorie AM. Na 1 oktober 2009 is omruilen niet meer mogelijk en moet eerst theorie-examen worden gedaan bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen.

Personen die naast een rijbewijs A (motor) of B (auto) beschikken over een bromfietscertificaat, hoeven het certificaat niet om te wisselen. Het rijbewijs (A of B) is dan al geldig om een bromfiets, snorfiets of brommobiel te mogen besturen.

Dit artikel is overgenomen uit een persbericht van de Gemeente Rijnwoude. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.