Vervalste insulinenaalden in omloop

Regio, 21 juni 2009

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt insulinegebruikers voor vervalste injectienaaldjes van insulinepennen.

Het gebruik van de 'nepnaalden' levert een risico op voor de gezondheid van de patiënten. Dat heeft IGZ zaterdag laten weten.

De vervalsingen zijn nagemaakte naalden die erg lijken op NovoFine naalden. De originelen daarvan worden geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk B.V (Gevestigd in Alphen aan den Rijn). Novo Nordisk liet zaterdag weten deze nepnaalden niet te produceren. Ook voldoen ze niet aan de kwaliteitseisen van dat bedrijf.

De valse naalden zijn te herkennen aan ondermeer een Engelstalige verpakking. De originele naaldjes zitten in Nederland in een Nederlandstalige verpakkingen. Verder ontbreekt de streepjescode op de verpakking en past de nagemaakte naald niet goed op de schroefdraad van het systeem waarmee insuline wordt toegediend.

Volgens een woordvoerder van de IGZ zijn er in Nederland 200.000 nepnaalden in omloop gebracht. Waar de naalden vandaan komen is onduidelijk.

De distributeur van de naalden, Mediq Direct, heeft de naalden gekocht bij een leverancier. Deze stond volgens een woordvoerster ''als betrouwbaar te boek''. Volgens de IGZ leidt het spoor via een fabriek in Maleisië naar Iran. De IGZ onderzoekt de zaak.

Mediq Direct betreurt wat er is gebeurd, aldus de zegsvrouw. Volgens haar ligt de verantwoordelijkheid voor het product bij de leverancier en waren deze naalden niet van echt te onderscheiden. Volgens de woordvoerster heeft het bedrijf direct nadat duidelijk werd dat het ging om ondeugdelijke naalden alle afnemers benaderd met het verzoek de naalden niet meer te gebruiken.

Volgens de IGZ hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan door de vervalste naalden.De IGZ en Novo Nordisk adviseren mensen die twijfelen over hun naalden contact op te nemen met hun apotheek of leverancier.

Novo Nordisk beraadt zich op stappen tegen medic Direct; Medic Direct op stappen tegen de leverancier van wie de naalden werden gekocht.

Bron: Omroep Rijnwoude