Teveel sluipverkeer over Hoogewaard

Koudekerk a/d Rijn, 11 juni 2009

Een verbod voor een deel van het verkeer dat nu door Koudekerk rijdt is de enige manier om snel een einde te maken aan de onveiligheid op de Hoogewaard, Dorpsstraat en Hondsdijk in Koudekerk. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Rijnwoude.

Koudekerk afsluiten voor verkeer uit Alphen en grote vrachtwagens uit het dorp is echter geen haalbare kaart. Dat vinden Herman Frankes van de Alphense ondernemersvereniging VOA en Bert de Bruin, woordvoerder van Koudekerkse bedrijven.

De wegen zijn vooral tijdens de spits overvol, en minder dan 5 procent van de bestuurders houdt zich aan de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur. Volgens de onderzoekers zijn de gemeten snelheden zorgwekkend.

Door duidelijke markeringen en meer controles zouden de snelheidsduivels iets getemperd kunnen worden, maar het hardrijden onmogelijk maken is geen optie. Drempels neerleggen veroorzaakt teveel trillingen in de naastgelegen huizen, als het verkeer eroverheen rijdt.

De onderzoekers stellen vast dat daardoor en rit door Koudekerk aantrekkelijk blijft voor sluipverkeer. De route is comfortabel door het asfalt en sneller dan de N11.

Toch vinden de ondernemers uit de regio een gedeeltelijk rijverbod geen optie. Want het moet wel mogelijk blijven om de winkels en bedrijven te bevoorraden. Bert de Bruin denkt dat te strenge maatregelen de nekslag kunnen zijn voor de bedrijven in het dorp.

De onderzoekers geven toe dat een afsluiting een rigoureuze maatregel is. Komt er geen rijverbod en blijft ook de Máximabrug uit, dan zullen de Koudekerkers met de situatie moeten leren leven.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.