Parochie verlaat Het Anker

Hazerswoude-Rijndijk, 26 juni 2009

In goed overleg met de gemeente Rijnwoude is het principebesluit genomen, dat de parochie H.H. Michaël en Bernardus op 1 januari 2010 Het Anker als kerkruimte zal verlaten. De parochie trekt zich terug uit het gebouw en de beheersstichting.

Het parochiebestuur en het bestuur van de gemeente Rijnwoude zijn vertegenwoordigd in de stichting die Het Anker beheert. Al enkele jaren zijn zij met elkaar in gesprek over de toekomst van het gebouw. Hiervoor zijn voor het parochiebestuur meerdere redenen. Ten eerste beschikt de parochie al jaren over te veel kerkruimte. Ten tweede drukt de last van een jaarlijks exploitatietekort van Het Anker zwaar op de schouders van de parochie.

De gemeente en het parochiebestuur zullen de stichting Het Anker opheffen. Dit betekent dat het dienstverband van het personeel wordt beëindigd. Daarmee wordt plaats gemaakt voor een nieuwe stichting die zelfstandig een nieuwe invulling aan Het Anker kan geven.

Jongeren en Buurtwerk (JJB) in Hazerswoude-Rijndijk is geïnteresseerd om het gehele gebouw in gebruik te nemen. JJB heeft in overleg met de gemeente een onderzoek gestart.

De parochie wordt vanaf januari 2010 voorlopig in de Bernarduskerk gehuisvest. Het parochiebestuur wil samen met het pastoraal team en de parochieraad en in gesprek met de parochianen bezien welke voorzieningen er nodig zijn om het pastoraat ook in de nieuwe situatie voort te zetten.

Ondertussen zet het parochiebestuur de goede contacten met de Protestantse kerken in Koudekerk voort. De parochie is voor enkele pastorale activiteiten, zoals de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie en het Vormsel, op dit moment al te gast in de gebouwen in Koudekerk. Er wordt verder nagedacht over de mogelijkheid om bij grote vieringen of bijzondere gelegenheden gebruik van de Protestantse kerkgebouwen te mogen maken.

Bron: Omroep Rijnwoude