Ongerustheid over nieuwe hoogspanningsleidingen

Hazerswoude-Rijndijk, 24 juni 2009

Een groep van 40 bewoners van beide zijden van de Oude Rijn voelt zich bedreigt in hun gezondheid door de aanleg van nieuwe hoogspanningsleidingen.

De groep woont onder of vlakbij de huidige hoogspanningsleidingen. Het is de bedoeling dat die leidingen onder de grond verdwijnen. Bovengronds wordt echter een nieuwe, veel zwaardere 380 Kv verbinding aangelegd. Volgens de bewoners blijkt uit steeds meer onderzoek dat er gezondheidsrisico’s kleven aan het wonen zo vlak bij dergelijke hoogspanningleidingen. Ze willen dat de nieuwe leidingen ook onder de grond komen.

De groep voelt zich ook bedreigt door netwerkbeheerder Tennet. Die heeft bij bewoners aangegeven dat ze misschien hun huis moeten verlaten.

Tijdens de vergadering van de Commissie Ruimtelijke Zaken vroegen de bewoners zich af of de gemeente zich wel voldoende had ingespannen om de leidingen onder de grond te krijgen. Ze hebben in ieder geval weinig gemerkt van actie van de gemeente. Elders in Zuid-Holland worden de leidingen wel ondergronds aangelegd.

De bewoners vragen de gemeente de gezondheidsrisico’s weg te nemen. In ieder geval willen ze een schaderegeling voor het geval er toch gezondheidsproblemen gaan optreden.

Wethouder Frank Uljee gaf aan niets te weten van gedwongen verhuizingen. Hij zei toe actie te ondernemen, want het definitieve besluit is nog niet genomen. Over gezondheidsrisico’s is hem niets bekend.

Bron: Omroep Rijnwoude