Honderden klachten over hsl-ritten

Regio, 24 juni 2009

Prorail wordt overstelpt met klachten over geluidsoverlast van de hogesnelheidslijn (hsl). Alleen al afgelopen weekeinde was er sprake van 700 klachten, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Roelofarendsveen.

De klachten volgen op de intensivering van het aantal testritten vorige week. Er rijden momenteel twee treinen per uur. Vanaf september passeert er elke zes minuten een trein op het hsl-tracé.

In de eigen voorschriften van ProRail staat dat iedere klacht met een persoonlijke brief wordt beantwoord. Roelofarendsveen maakt deel uit van de gemeente Kaag en Braassem ten noorden van Alphen. Hier begint en eindigt de hsl-tunnel onder het Groene Hart.

Het plaatsen van geluidsschermen langs het spoor biedt hier geen oplossing. Eventueel moeten geluiddempers worden geplaatst. Dat zijn rubberen blokken. Die kunnen het aantal decibellen in sommige gevallen sterk terugbrengen. Toch wil Prorail daar nog niet aan. Prorail stelt dat het te vroeg is voor actie.

Toch stuurt de gemeente Kaag en Braassem een brief aan ProRail, waarin het college van b en w aandringt op een snelle oplossing voor de overlast.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.