Woningcorporatie eist schadevergoeding vanwege vertraging

Rijnwoude, 26 mei 2009

Woningcorporatie Habeko Wonen heeft een claim bij de gemeente Rijnwoude ingediend van 311.000 euro. Dat is volgens directeur Martin Bogerd de schade die Habeko heeft opgelopen doordat de woningbouwprojecten Zonneveldhof in Hazerswoude-Rijndijk en De Barm in Benthuizen zijn vertraagd.

Voor de nieuwbouw aan de Zonneveldstraat diende de corporatie in oktober 2007 een bouwaanvraag in. De vergunning is de vorige maand binnengekomen. De sloop van de 28 vooroorlogse arbeidershuisjes is nu zo'n beetje afgerond. Bogerd verwacht dat de eerste paal voor de 51 nieuwe huizen net voor of meteen na de bouwvakantie de grond in kan. Volgens Bogerd betekent dat een vertraging van een jaar. De normale doorlooptijd na het indienen van een bouwaanvraag is een half jaar.

Een ander project van Habeko dat maar niet van de grond komt, is De Barm in Benthuizen. Twintig inmiddels dichtgetimmerde huizen, moeten plaats gaan maken voor 24 seniorenappartementen, negen eengezinswoningen en negentien zorgunits. Voor dit project diende Habeko Wonen in november 2007 een bouwaanvraag in. Volgens Bogerd begint de gemeente nu pas met de benodigde procedure. Hij hoopt nu eind dit jaar de vergunning binnen te hebben. Dat betekent een vertraging van ruim anderhalf jaar.

Beide projecten waren omstreden bij omwonenden. Ze protesteerden tegen de hoogte van de appartementencomplexen. In Benthuizen speelde ook mee dat de nieuwbouw te dicht bij Molen De Haas zou komen. Dat pikte de molenstichting niet. Met omwonenden is inmiddels overeenstemming bereikt. Maar het geschil over de molenbiotoop is er nog steeds.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.