Schapen verliezen wintervacht

Hazerswoude-Dorp, 21 mei 2009

Het was zaterdag 16 mei een gezellige drukte op het terrein voor de kachel- en countryshop. Een aantal schapen werd vakkundig geschoren en de wol werd terplekke verwerkt.

Dat bij deze winkel aan de Voorweg het buitenleven centraal staat, was duidelijk herkenbaar bij de rondgang langs de verschillende kraampjes. Boerenkaas, asperges en aardbeien vers van het land, verse vis, allerhande voorwerpen gemaakt van juttershout en kleding en schoenen waarin wol verwerkt was.

Maar de meeste aandacht ging toch uit naar de schapen, die onrustig binnen een omheining stonden te blaten. Met veel belangstelling werd er door jong en oud gekeken hoe deze dieren op vakkundige wijze van hun wollen vacht werden ontdaan. Schaapscheerder Kooter hanteerde de tondeuse met vaardige hand en oogstte vooral veel bewondering over de wijze waarop hij de schapen in bedwang hield. Menig kind moest daarna even voelen hoe de geschoren wol aanvoelt, maar ook konden zij meemaken hoe spinsters de wol op een antiek spinnewiel verwerkten.

Bron: witteweekblad.nl