Rijnwoude praat niet over fusie

Rijnwoude, 19 mei 2009

Rijnwoude weigert in gesprek te gaan met buurgemeenten over een fusie. De politiek is niet van plan zich gek te laten maken door de provincie. Een meerderheid van de raad houdt vast aan het in maart ingenomen standpunt.

Dat houdt in dat Rijnwoude voorlopig kiest voor het behoud van de zelfstandigheid. Voor 1 oktober stelt de gemeente een knelpuntenanalyse op. Dan wordt duidelijk in hoeverre Rijnwoude vastloopt bij het vervullen van de taken.

Op grond van dat onderzoek nemen de fracties in hun verkiezingsprogramma's een standpunt in over hoe het verder moet met de gemeente. Pas in de nieuwe raadsperiode (2010-2014) neemt de nieuwe raad een besluit.

Nadat Rijnwoude op 12 maart definitief nee zei tegen een fusie met Boskoop en Boskoop dat twee weken later noodgedwongen ook maar deed, kwam de provincie met een nieuwe fusieopdracht. Die heeft Rijnwoude opgedragen om met Zoetermeer, Zoeterwoude, Alphen en Boskoop te praten over een fusie. De provincie heeft de gemeentebesturen uitgenodigd om op 23 juni in gesprek te gaan in het gemeentehuis van Rijnwoude.

De boodschap kan kort zijn, aldus een raadsmeerderheid deze week. Voorlopig is zo'n gesprek zinloos en dat Zoetermeer erbij zit, is al helemaal niet nodig. Die gemeente aast immers hooguit op Benthuizen. De Rijnwoudse politiek is en blijft unaniem fel tegenstander van een opgesplitste gemeente.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.