Kweker vraagt werktijdverkorting aan

Regio, 18 maart 2009

Uitkeringsinstantie UWV heeft een eerste aanvraag van een Boskoopse kweker binnengekregen voor werktijdverkorting.

Hoewel de voorzitter van de Kring Boskoop, de situatie van deze kweker niet kent, kijkt hij er ook niet van op. De vrieskou van januari in combinatie met de gevolgen van de kredietcrisis leiden namelijk tot een moeizaam begin van 2009 voor de boomkwekers.

De voorzitter schat in dat 10 procent van de kwekers op dit moment tijdelijk in de financiële problemen zit. Dat zijn zo'n zestig kwekers. Maar hij denkt dat dat tijdelijk is. Maart, april en mei zijn namelijk drukke tijden voor de kwekers, als we dan een maand verder kijken, dan heeft waarschijnlijk 1 procent van de kwekers het nog moeilijk. De financiële problemen hebben waarschijnlijk dan ook niet te maken met een slechte afzet van de bomen. Maar meer met de handelaren die er langer over doen om de betalingen rond te krijgen. Dat kan maanden duren. Ondertussen moeten kwekers wel hun personeel blijven betalen.

De kou is een andere hindernis voor de kwekers. Daardoor komt de handel later op gang en verder zijn banken voorzichtiger met het verlenen van krediet.

De voorzitter van de Kring Boskoop is wel optimistisch over de rest van 2009. Hij weigert te geloven dat het een slecht jaar gaat worden. Sterker nog, hij denk dat het wel eens beter uit kan gaan pakken. Mensen blijven, volgens hem,door de crisis misschien meer thuis en dan hebben ze mogelijk meer aandacht voor hun tuin.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.