Geen fusie Rijnwoude - Boskoop

Rijnwoude, 13 maart 2009

De gemeente raad van Rijnwoude heeft gisteren unaniem besloten geen fusie met alleen Boskoop aan te gaan. Daarmee is nu ook formeel de stekker uit het fusieproces getrokken.

Alle politieke partijen waren het herover eens dat een fusie met Boskoop geen meerwaarde heeft. Financieel wordt Rijnwoude er niet beter van, de bestuurskracht van de nieuwe gemeente is onvoldoende, er is geen draagvlak bij de bevolking, en er zou over een aantal jaren toch weer moeten worden gefuseerd. De politici zijn op voorhand niet tegen een fusie, maar dan moet het in één keer goed gebeuren.

Het debat ging vooral over wat er nu moet gebeuren. De meeste partijen zijn het er over eens dat Rijnwoude nu eerst een sterkte/zwakte-analyse moet uitvoeren. Daaruit Kan duidelijk worden of de gemeente zelfstandig blijven voorbestaan, of intensieve samenwerking met andere gemeenten moet worden gezocht, of dat toch moet worden aangestuurd op een fusie. Daarbij wordt een fusie van Rijnwoude met Boskoop en Alphen a/d Rijn als een mogelijkheid gezien. Maar ook de grote Groene Hart gemeente (Bodegraven, Reeuwijk, Boskoop, Rijnwoude en eventueel Zoeterwoude) is nog niet uitbeeld.

De partijen zijn het er niet over eens wanneer er duidelijkheid moet komen. Het CDA en PvdA willen liefst eerst rust, en dit pas na de gemeenteraadsverkiezingen uitzoeken. De VVD wil juist voor de verkiezingen met concrete voorstellen komen, zodat de kiezers weten waar ze aan toe zijn.

Waarnemend burgemeester Latenstein zei toe dat ze over een week uitsluitsel zou geven over hoeveel tijd het uitvoeren van een sterkte/zwakte-analyse van de gemeente zal duren.

Tijdens het debat werd een motie van het CDA en de PvdA aangenomen waarin de Commissaris van de Koningin word verzocht Rijnwoude weer een vaste, kroonbenoemde burgemeester te geven.

Er was veel kritiek op de manier waarop het college de communicatie met burgemeesters heeft gevoerd. Volgens sommige politici heeft het afblazen van een enquête onder de bevolking ertoe geleid dat tijdens de bijeenkomsten zoveel tegenstand ontstond. D66 diende zelfs een motie van afkeuring in. Die kreeg geen steun hoewel andere partijen het wel eens waren met de inhoud.

Er was ook veel kritiek op de provincie. Men vond het optreden van de provincie maar halfslachtig. Zo was het niet te verkopen dat Zoeterwoude kennelijk wel zelfstandig mag en kan blijven.

Er werd nog een flink aantal andere moties ingediend over het nu verder zou moeten. Die zullen in een volgende vergadering van de Commissie Bestuurlijke zaken worden behandeld.

Bron: Omroep Rijnwoude