Corporaties mikken op nieuwbouw

Hazerwoude-Dorp, 10 maart 2009

Woningbouwcorporaties Habeko Wonen en Portaal en 'een nog onbekende derde partij' zijn geïnteresseerd in de aankoop van bijna tien hectare grond ten zuiden van de Zuiddijk in Hazerswoude-Dorp. Ze speculeren op toekomstige woningbouw in dat gebied.

Dat bevestigt directeur Martin Bogerd van de Rijnwoudse corporatie Habeko Wonen. Er is een bod uitgebracht. Het hangt nu van de andere partij af of het doorgaat. Op tien hectare zouden enkele honderden huizen kunnen komen.

Volgens Bogerd ligt de grond gunstig ten opzichte van andere toekomstige bouwlocaties. Aan de ene kant komt het pct-terrein en aan de andere kant de nieuwe woonwijk Hazersveld.

Het land is van veehouder Andries Kerkvliet. Volgens zijn belangenbehartiger Willem Langhout melden zich al twee jaar potentiële kopers. Volgens hem lezen ze de krant en denken, 'hé daar ligt een mooie woningbouwlocatie.'

Langhout legt uit dat Kerkvliet bij eventuele verkoop zijn bedrijf gewoon kan voortzetten. Het is de bedoeling dat zijn boerderij naar verder de polder in wordt verplaatst. Op een plek waar hij geen last heeft van woningbouw.

Daar komt bij, aldus Langhout, dat eventuele woningbouw zeker nog wel een aantal jaren op zich laat wachten. Tot die tijd blijft het land gewoon in gebruik bij Andries. Het is vergelijkbaar met de Grote Polder in Zoeterwoude. Daar is al jaren veel agrarische grond in handen van projectontwikkelaars.

Gert Schaap, die ook huizen aan de Zuiddijk bouwt en nog wil bouwen, juicht de ontwikkelingen toe. Hij heef al voorgesteld een stedebouwkundig plan voor het gebied te maken. Daaraan wil hij best meebetalen. Dat komt de woonomgeving alleen maar ten goede.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.