Strijd om Scheepjeskerk niet gestreden

Rijnwoude, 20 februari 2009

Het is mooi dat de Scheepjeskerk langer in gebruik blijft als kerk. Maar voor de stichting Scheepjeskerk en voor het Cuypersgenootschap is de strijd voor het behoud van de kerk daarmee nog absoluut niet voorbij.

Het Cuypersgenootschap is nog altijd op twee fronten bezig om een monumentenstatus te krijgen voor de kerk in het buurtschap Groenendijk. Het genootschap verwacht één dezer weken een oproep van de rechtbank Roermond voor een zitting over haar beroep tegen de afwijzing van de status van rijksmonument. Ook heeft het genootschap vorige week met wethouder Van Velzen om de tafel gezeten om te praten over de aanvraag om de kerk aan te wijzen als gemeentelijk monument. Die aanvraag loopt dus ook.

Wanneer de Scheepjeskerk een monumentenstatus krijgt, kan de kerk niet worden gesloopt. De angst is dat de kerk zonder monumentenstatus verkocht wordt aan een projectontwikkelaar die het gebouw plat gooit om er luxe woningen te bouwen.

Voor Henk de Boer van de stichting Scheepjeskerk is het langer open blijven van de kerk een eerste stap in de goede richting. De stichting wil de kerk voor een symbolisch bedrag overnemen van de parochie. Het gaat vooral om het behoud van de kerk.

Toch ziet De Boer wel mogelijke problemen opdoemen als gevolg van het langer in gebruik blijven van de kerk. De parochie zal de komende jaren niet meer dan kleinschalig onderhoud plegen aan de kerk. De stichting wil dat de kerk veel grondiger wordt aangepakt. De buitenkant moet worden geschilderd, het voegwerk moet worden opgeknapt. De stichting gaat kijken hoe dat kan woren opgelost.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.