Rijnwoude naar Zoetermeer en Alphen

Rijnwoude / Alphen aan den Rijn, 22 februari 2009

Het is een logische keuze om Rijnwoude op te delen, nu de fusie met Boskoop niet doorgaat. Dat zegt de Alphense professor Joop van den Berg, die de provincie adviseerde bij het koppelen van fusiegemeenten.

Van den Berg zegt namelijk dat Benthuizen bij Zoetermeer hoort, terwijl Koudekerk bij Alphen past. De commissie Van den Berg droeg vorig jaar mogelijkheden voor fusies in het Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart aan. Daarin werd geadviseerd Rijnwoude, Boskoop, Reeuwijk en Bodegraven samen te voegen, eventueel met Alphen.

Die fusie kwam niet van de grond. Reeuwijk en Bodegraven zijn nu partners, Rijnwoude en Boskoop hebben een week geleden besloten toch niet met elkaar te fuseren. Van den Berg ziet het met verbazing gebeuren. Van den Berg zegt dat erniet gefuseerd wordt omdat men schaalvergoting zo leuk vindt, maar de economische en sociale ontwikkelingen vragen hier om.

Rijnwoude verwierp in eerste instantie met klem het idee om samen te gaan met Alphen, maar moet nu toch opnieuw die optie bekijken. Van den Berg begrijpt de weerstand om samen te werken met een stad voor geen meter.

De fusie die Boskoop en Rijnwoude tot stand wilden brengen, was te mager zegt Van den Berg. Hij vindt dat het tijd is dat de provincie met de vuist op tafel slaat, om een fusie tot stand te brengen. De sierboomteelt concentreert zich nu nog in Boskoop, maar breidt zich onherroepelijk uit naar Rijnwoude. Volgends van den Berg is de fusie voor de export van groot belang.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.