Laat de rechter maar besluiten over molen

Hazerswoude-Rijndijk, 9 februari 2009

In de ogen van wethouder Kees van Velzen is het eigenlijk een heel simpele kwestie. Hij vindt dat de SP bezig is de zaak enorm op te kloppen, maar het gaat volgens hem nergens over. Van Velzen erkent dat de bouw van vier huizen bij de Rijnenburgermolen de windvang van het monument aantast en dat de gemeente in dat kader niet de juiste procedure heeft gevolgd.

Hij vraagt zich af waar de discussie over gaat. Volgens hem neemt de windvang door het bouwplan minder dan 0,7 procent af. Dat kan gemakkelijk worden gecompenseerd door twee of drie bomen te kappen.

De gemeente heeft volgens Van Velzen van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat de windvang niet wordt beperkt. Daarbij lagen twee opties op tafel: de huizen iets verplaatsen en een paar bomen kappen. De gemeente heeft daar drie maanden over gepraat met de ontwikkelaar van de huizen en met de stichting Rijnenburgermolen. Maar ze kwamen er niet uit. De wetouder heeft toen besloten de vergunning af te geven. De rechter moet het dan maar beoordelen.

De kans bestaat dat de rechter binnenkort de vergunning zal vernietigen omdat de gemeente door de aantasting van de windvang niet de juiste procedure heeft doorlopen. Volgens van Velzen is dat zo gegaan omdat hij ervan uitging dat de aantasting wel ongedaan gemaakt kon worden.

Gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls wilde deze week niet ingaan op vragen van de SP over de molenkwestie omdat de zaak onder de rechter is.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.