Fusie met Boskoop van de baan

Rijnwoude, 12 februari 2009

Een fusie tussen Rijnwoude en Boskoop zit er niet in. Tot die conclusie zijn CDA, PvdA, VVD en SGP/ChristenUnie gekomen op basis van de nu beschikbare informatie. Er is nauwelijks meerwaarde vastgesteld, financieel is het nadelig voor de inwoners van Rijnwoude en er is geen draagvlak voor deze fusie onder de inwoners van Rijnwoude.

In de eerstvolgende Raadsvergadering van 12 maart a.s. neemt de raad een besluit. Daarna willen CDA, PvdA, VVD en SGP- ChristenUnie de normale taken weer voorrang geven. Pas later willen deze raadsfracties in alle rust nadenken over de toekomst.

De Raad van Rijnwoude heeft op 10 juli 2008 besloten onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot een vrijwillig samengaan van de gemeenten Rijnwoude en Boskoop.

De herindelingscan heeft uitgewezen dat er veel onzekerheden bestaan over de financiële gezondheid van de eventueel nieuw te vormen gemeente. Uit het onderzoek blijkt wel dat de gemeentelijke lasten voor een gemiddeld gezin in Rijnwoude zullen stijgen met € 100 per jaar en in Boskoop zullen dalen met € 100 per jaar.

Het onderzoek naar de due diligence heeft geen meerwaarde voor Rijnwoude laten zien. Er zijn binnen beide gemeenten financiële kansen en risico’s . Een fusie levert hierin geen verbetering op.

Het onderzoek naar de toekomstvisie heeft naar het oordeel van de fracties geen duidelijke meerwaarde laten zien ten opzichte van de huidige situatie van de twee zelfstandige gemeenten

Voor het vormen van een toekomstvisie zijn zogenaamde focusgroep gesprekken gevoerd en zijn toekomstdebatten in de vier kernen van Rijnwoude gehouden. Gemeenschappelijk kenmerk van die gesprekken en debatten is geweest dat de burgers van Rijnwoude op geen enkele wijze de meerwaarde van een fusie tussen Boskoop en Rijnwoude konden aangeven.

Een groot deel van de bevolking is voor het zelfstandig blijven voortbestaan van de gemeente Rijnwoude. Een uitwerking om als zelfstandige gemeente samen te werken met andere gemeenten is ook gesteund. (De Tweede Kamer heeft in november 2008 een motie van die strekking aangenomen, de motie van het CDA- lid Bilder.) Varianten voor een samengaan met andere gemeenten tot een veel grotere gemeente zijn eveneens genoemd.

Voor de fracties van CDA, PvdA, VVD en SGP- ChristenUnie is het duidelijk. Volgens hen kan de Raad van de Gemeente Rijnwoude niet anders dan besluiten tot het volgende:

de Raad constateert dat een fusie tussen Rijnwoude en Boskoop onvoldoende meerwaarde heeft en niet kan rekenen op draagvlak bij de bevolking van Rijnwoude

de Raad beëindigt het proces van onderzoek naar de mogelijkheden tot een fusie tussen Rijnwoude en Boskoop

de Raad besluit dat Rijnwoude voorlopig als zelfstandige gemeente verder gaat

de Raad zal zich de eerstkomende tijd concentreren op het goed uitvoeren van de ontwikkelopgaven en de beheertaken van Rijnwoude

de Raad zal zich in de volgende raadsperiode opnieuw bezinnen op de bestuurlijke toekomst van Rijnwoude in samenspraak met de inwoners. Daarbij kunnen zowel zelfstandig blijven (bijvoorbeeld met een variant zoals bedoeld in de motie Bilder) als een eventueel samengaan met andere gemeenten tot een substantieel groter geheel aan de orde komen. Hiervoor nemen we ruim de tijd met een zorgvuldig proces.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en SGP- ChristenUnie en de VVD willen na de Raadsvergadering van de Provincie alle ruimte om de ontwikkelopgaven en de beheertaken gewoon uit te voeren. Zij willen ook dat er weer een vaste burgemeester in Rijnwoude wordt benoemd. Dat draagt er aan bij dat Rijnwoude ook in de toekomst haar taken goed zal blijven uitvoeren en geeft de nodige bestuurlijke rust om de toekomst van Rijnwoude vorm te geven.

Bron: Omroep Rijnwoude