Brand Alphen: Hulpdiensten sloegen groot alarm

Alphen aan den Rijn, 13 februari 2009

Multiblad Keukenbladen en matrassenfabrikant Polyether Beddenhal aan de Handelsweg zijn deze vrijdagavond getroffen door een zeer grote brand.

Chemicaliënbedrijf Mavom zit op ongeveer twintig meter naast de getroffen bedrijven. Alle aandacht werd gericht op het nathouden van het naastgelegen pand van het chemische bedrijf Mavom om te voorkomen dat het vuur zou overslaan. Als dat gebeurde had het leed wel is niet overzien kunnen zijn. Het voorkomen dat het vuur over zou slaan naar dat bedrijf bleek vanaf het eerste begin goed te lukken. De brand ontstond om 18:10 uur. Het vliegverkeer Schiphol werd tijdelijk omgeleid, vanwege de gigantische rookwolk. Heel Alphen liep uit voor de brand.

Als gevolg van de brand reden er een groot deel van de avond geen treinen tussen Alphen en Leiden Lammenschans. Het vuur was vanaf de A4 te zien. Vanwege de omvang van de brand kreeg de Alphense brandweer hulp van omliggende gemeenten, zoals Gouda, Leiden, Roelofarendsveen, Nieuwkoop, Moordrecht, Boskoop en Rijnwoude.

De brand, die om 18.10 uur uitbrak, verwoestte het gebouw in ongeveer een uur tijd. Voor de brandweer was er geen houden aan. De brandweer besloot om het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden.

Volgens gemeentelijk woordvoerder Martin Warmerdam zijn er geen gewonden gevallen.De brand veroorzaakte een enorme rookwolk, die vanaf de wijde omtrek, tot in Hillegom, Gouda en Rotterdam aan toe goed te zien was. aanvankelijk bestond er vrees dat de rookwolken giftige stoffen zouden bevatten, maar een woordvoerder van de gemeente Alphen sprak dat tegen. Die gaven aan dat de rook wel gevaarlijk is, maar niet giftig.

Tientallen nieuwsgierigen, uit Kerk en Zanen en zelfs uit Hazerswoude-Rijndijk, kwamen per fiets of per auto naar de brand toe. Pas tegen 20 uur besloot de politie de J.M. den Uylsingel, de Produktieweg en de Bedrijfsweg met linten af te sluiten.

De website van Radio Rijnwoude hield u die avond continue op de hoogte van de actuele stand van zaken, n.a.v. de zeer grote brand in Alphen aan den Rijn.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.