Waarschuwing: Valse factuur lijkt op KvK-formulier

Regio, 14 december 2008

Bij bedrijven in de hele regio is een misleidende factuur in de bus gevallen. Het uiterlijk van de mailing vertoont grote gelijkenis met de jaarlijkse factuur van de Kamer van Koophandel, maar die heeft er niets mee van doen.

In werkelijkheid wordt door de argeloze ondernemer een bedrag van 149 euro overgemaakt naar het Kantoor voor Klanten (KvK) aan de Van Weselestraat 8 in Antwerpen, een firma die een eigen handelsregister bijhoudt. Onderaan hun brief staat vermeld dat het hier niet om een factuur gaat, maar om een aanbod. Wie betaalt doet een opdrachtbevestiging en zit dus vast aan het aanbod.

Boven de brief staan een adres en telefoonnummer in Den Haag. Wie daar naar belt, voor 70 cent per minuut, krijgt te horen dat het nummer niet beschikbaar is. Bij het adres, de Zurich Tower in Den Haag, staat de verkeerde postcode. De KvK en het Steunpunt Acquisitiefraude waarschuwen voor deze factuur. De KvK geeft bovendien aan dat de eigen mailing nog niet is verstuurd.

Het tijdstip van binnenkomst (dus niet in januari) en de hoogte van het bod (149 euro) maakten veel ondernemers argwanend. Op de nepfactuur wordt btw geheven, iets wat de Kamer nooit doet. Wie de website van Kantoor voor Klanten bezoek, wordt nogmaals misleid. Ook het uiterlijk lijkt als twee druppels water op de website van de Kamer van Koophandel.

Ondernemers die reeds hebben betaald, kunnen proberen het bedrag via de eigen bank te laten storneren. Zij kunnen ook gebruik maken van Fraudemeldpunt.nl .

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.