Tegenstanders windmolens weer naar de rechter

Rijnwoude, 11 december 2008

Een groep inwoners van Rijnwoude is opnieuw naar de rechter gestapt naar aaneleiding van een besluit van de gemeente. De inwoners hebben aangetekend tegen een besluit van de gemeente om hun bezwaren tegen de bouwvergunning van de molens langs de N11 ongegrond te verklaren.

Zij vinden, samen met velen anderen, dat de molens veel te groot zijn en het unieke polderlandschap ontsieren. Ze zijn het niet eens met het argument dat de molens de overgang naar het stedelijke gebied mooi markeren. Ze zijn lelijk en horen niet in Rijnwoude.

Al eerder werd de bouwvergunning voor de molens vernietigd door de Raad van State. gat bebeurde toen op procedurele gronden. Daardoor zijn niet alle bezwaren aan de orde gekomen. De gemeente heeft een paar procedure fouten hersteld, maar inhoudelijk is de rechter niet ingegaan op de andere bezwaren. Dat kan nu gebeuren.

Tot 24 december 2008 hebben de inwoners van Rijnwoude de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het bestemmingsplan Spookverlaat, dat de bouw van de molens officieel zou legaliseren. In gemeentelijke taal heet dat: zienswijzen indienen bij de gemeenteraad. Een brief aan de raad van Rijnwoude met bezwaren tegen de molens is voldoende. Een voorbeeld bezwaarschrift staat op de site www.GeenWindmolensRijnwoude.nl.

De gemeente had dit bestemmingsplan al in 2004 moeten publiceren, maar was waarschijnlijk bang voor de vele negatieve reacties en bereidde zonder inspraak een artikel 19 procedure voor. De molens staan er wel, maar of ze er blijven staan is nog steeds niet zeker.

Bron: Omroep Rijnwoude