'Geen fusie zonder maatschappelijk draagvlak'

Rijnwoude / Renswoude, 29 december 2008

Een gemeente kan niet fuseren met een andere gemeente als daarvoor geen steun bij de bevolking is te vinden. Dat zegt burgemeester Schorer van Renswoude in een interview met Radio Rijnwoude. De gemeente Renswoude heeft, net zoals Rijnwoude, te maken met een voorstel voor samengaan met andere gemeenten.

Renswoude is een kleine gemeente van 4500 inwoners in de provincie Utrecht. De provincies Utrecht en Gelderland stellen voor om Renswoude te laten fuseren met de naburige gemeenten Scherpenzaal en Woudenberg. Maar Renswoude wil niet. Zowel gemeentebestuur als inwoners vinden dat Renswoude best als zelfstandige gemeente kan blijven voortbestaan.

Burgemeester Schorer van Renswoude vindt de opheffing van een gemeente het belangrijkste besluit is dat je als gemeente kan nemen. Daarom moet voor een fusie zowel bestuurlijk draagvlak (steun van de gemeenteraad) als maatschappelijk draagvlak (steun van de inwoners) zijn. Daarom heeft Renswoude in een volksraadpleging de mening van de inwoners gevraagd.

Die volksraadpleging is op 3 december gehouden. De inwoners konden kiezen uit twee alternatieven: een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg (die leidt tot een nieuwe gemeente met 25.000 inwoners) en een intensievere samenwerking met de veel grote buurgemeente Veenendaal (61.000 inwoners) die op termijn zou kunnen leiden tot een fusie.

De gemeenteraad besloot vooraf de mening van de inwoners te zullen respecteren als de opkomst minimaal 50% zou bedragen. De opkomst bleek uiteindelijk 65% te zijn. En 81% stemde voor een grotere samenwerking met Veenendaal.

Burgemeester Schorer ziet geen problemen met een eventuele fusie met Veenendaal, een gemeente die ongeveer even groot is als Alphen a/d Rijn. Hij verwacht dat de belangen van Renswoude goed bewaakt kunnen worden via een dorpsraad.

Het volledige interview met burgemeester Schorer van Veenendaal wordt op 9 januari 2009 uitgezonden in het programma "Uit het Hart Gegrepen" op Radio Rijnwoude. Dit nieuwsprogramma wordt uitgezonden tussen 17.00 en 19.00 uur.

Bron: Omroep Rijnwoude