Vierbaans Máximabrug is einde polder Gnephoek

Rijnwoude / Alphen, 8 november 2008

De Alphense actiegroep ‘Maak ’t Hart niet Hard’ keert terug op de barricaden. De actiegroep vreest dat na de bouw van de Máximabrug het voltooien van de rondweg om Alphen een kwestie van tijd is. En dat betekent het einde voor de polder Gnephoek.

Het nieuws dat tussen Alphen en Koudekerk uiterlijk in 2015 een brug over de Oude Rijn ligt, is voor de actiegroep geen probleem. Volgens Martens is een brug goed voor de ontsluiting van Koudekerk. Wel valt verkeerd dat de hoge brug mogelijk ruimte biedt aan een vierbaansweg. De actiegroep is bang dat de Gnephoek wordt volgebouwd als de brug er ligt. Het is dan wachten tot de gemeente Alphen roep roept: de infrastructuur ligt er, waarom bouwen we daar geen huizen?

‘Maak ’t Hart niet Hard’ telt voornamelijk leden die wonen aan de noordwestzijde van Alphen. Een lang gekoesterde wens van de gemeente is de N207 vanuit Leimuiden via een rondweg die over de Máximabrug voert, te verbinden met de N11. Bewoners die nu uitkijken op de polder, hebben dan een rondweg voor de deur. De soort brug die over de Oude Rijn wordt gebouwd, bepaalt wat dat betreft de toekomst van de Gnephoek. De actiegroep voor de Minimabrug, een lage brug waarmee Koudekerk kan worden ontsloten.

Martens ziet in een rondweg toch geen oplossing voor de dagelijkse files op de N207. Hij verwacht een aanzuigende werking. Volgens hem lossen dan de verkeersproblemen op de A4 en de N11 zich op en wordt de N207 het afvalputje.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.