Negatieve sfeer tijdens de begrotingsbehandeling

Rijnwoude, 21 november 2008

De begrotingsbehandeling van de gemeente is in een negatieve, en soms zelf grimmige sfeer verlopen. Vrijwel alle partijen hadden kritiek op het functioneren van burgemeester en wethouders.

Vooral de oppositiepartij VVD had ernstige kritiek op de wethouders Frank Uljee en Kees de Best. Fractievoorzitter Gerda Geenjaar vond dat wethouder Uljee te lang had vastgehouden aan het veel te dure centrumplan voor Hazerswoude-Rijndijk. Uiteindelijk waren het de coalitiepartijen CDA en PvdA die de stekker uit het plan trokken. De VVD vond dat er teveel fout ging bij wethouder Kees de Best. Allerlei beloften tot verbetering hebben nog niets opgeleverd. De VVD diende zelfs een motie in waarin de wethouder werd aangespoord nu eindelijk eens aan het werk te gaan.

Bert Bosch vond het college meer weg hebben van een amateurvoetbalclub. Het college mist in zijn ogen professionaliteit. Hij deelde daarom ook diverse gele en een rode kaart uit.

Jaap van der Breggen vond dat het college misleidende informatie over de begroting in de Rijnwoude Koerier had gezet. Ook vond hij dat er veel te veekl geld aan externe inhuur wordt uitgegeven.

Veel partijen hadden kritiek op de gang van zaken rondom de samenwerkingsovereenkomst voor de Oude Rijnzone. Zonder dat de raad dat in de gaten had, is in de overeenkomst de mogelijkheid opgenomen dat het afvalverwerkingsbedrijf Vliko vanuit Leiderdorp verhuist naar Groenendijk. Men vond dat het college de raad beter had moeten informeren over de veranderingen in de overeenkomst.

Keer op keer kwam weer aan de orde dat de communicatie bij het gemeentebestuur niet goed gaat. Dat betreft de communicatie binnen het gemeentebestuur en ook de communicatie tussen gemeentebestuur en burgers.

De SGP/ChristenUnie was vooral teleurgesteld de gemeente nog niets heeft gedaan met enkele moties over het milieu. Deze moties zijn al een jaar geleden ingediend door de SGP/ChristenUnie en unaniem door de raad aangenomen. Wethouder de Best zegde toe er nu aan te gaan werken.

De verdediging van het college kwam er op neer dat het kennelijk te vaak teveel hooi op de vork neemt en daardoor het werk niet meer aan kan. Dat leidt er ook toe dat regelmatig duur extern personeel moet worden ingehuurd. Burgemeester Latenstein vond de kritiek van de VVD wel in heel erg scherpe bewoordingen gesteld. Toch zegde ze beterschap toe.

Het college nam nog een motie van de VVD over waarin wordt vastgehouden aan 2014 als het jaar waarin de Maximabrug er moet liggen, ongeacht of dat nu een lage of een hoge brug is.

Bron: Omroep Rijnwoude