Gemeente geeft uitleg over besloten groepsgesprekken

Rijnwoude, 8 november 2008

De gemeente Rijnwoude is niet blij met de onrust die is ontstaan over de besloten groepsgesprekken. De lokale en regionale pers mocht daarbij niet aanwezig zijn.

In de onderzoeksfase naar een eventuele samenvoeging van de gemeenten Boskoop en Rijnwoude worden groepgesprekken gevoerd met inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven. Het is gebleken dat er enige verwarring is ontstaan over de doelstelling van de gesprekken en de manier waarop de deelnemers zijn geselecteerd .

Volgens de gemeente gaan de groepsgesprekken over de vraag wat de meerwaarde van de eventuele nieuwe gemeente moet worden. Er kan niet worden gespraat over de noodzaak van een fusie en ook niet over mogelijke andere fusiekandidaten.

De gesprekken vinden plaats onder leiding van een externe gespreksleider. Er zijn geen vertegenwoordigers van het gemeentebestuur of de lokale politiek bij de gesprekken aanwezig. De gemeente vindt het belangrijk dat de deelnemers in alle rust en openheid in niet al te grote groepen met elkaar kunnen discussiëren. Dat is de reden dat de pers niet is uitgenodigd om bij deze gesprekken aanwezig te zijn.

Net als in Boskoop zijn in Rijnwoude inwoners, bedrijven en het maatschappelijk middenveld uitgenodigd. Op basis van een aselecte steekproef zijn in totaal 1050 uitnodigingen verstuurd. Om de groepsgesprekken zo goed mogelijk te laten verlopen, is per gesprek plaats voor maximaal 20 personen.

Voor degenen die graag mee willen praten, maar niet uitgenodigd zijn voor de bijeenkomsten komen later in het traject nog mogelijkheden. Ten eerste zullen vanaf half januari 2009 voor inwoners, bedrijven en het maatschappelijk middenveld dialoogbijeenkomsten gehouden worden, waarin van gedachten kan worden gewisseld over de uitkomsten van de groepsgesprekken. Deelname aan deze dialoogbijeenkomsten staat open voor iedereen. Ten tweede wordt het eventuele herindelingsontwerp gedurende 8 weken ter inzage gelegd. De ontvangen zienswijzen op het herindelingsontwerp worden verwerkt in het herindelingsbesluit dat toegezonden wordt aan de provincie en de minister. De inzageperiode zal naar schatting half april 2009 ingaan.

Overigens zijn de uitkomsten van groepsgesprekken in Boskoop al bekend. In de Gouwe Koerier van 5 november wordt gemeld dat de Boskoper niet veel heil zien in een fusie met alleen Rijnwoude. Meteen doorpakken en een fusie in groter verband ligt meer voor de hand. Een aantal varianten is mogelijk waaronder ook een Groene Hartgemeente met Alphen aan den Rijn als centrum.

Bron: Omroep Rijnwoude