Agrifirm gaat Rijnwoude geld kosten

Koudekerk a/d Rijn, 19 november 2008

Gemeente Rijnwoude duikt diep in de rode cijfers bij de ontwikkeling van het Agrifirm-terrein in Koudekerk. Rijnwoude houdt voorlopig rekening met een verlies van 240.000 euro.

Afgelopen zomer, toen de oude veevoederfabriek voor ruim vijf miljoen euro werd aangekocht, dacht de gemeente de kosten bij de verkoop weer terug te kunnen verdienen. Burgemeeester en wethouders schrijven nu aan de raad dat de markt aan het veranderen is. Door de kredietcrisis ontstaat er minder zekerheid met betrekking tot de verkoopbaarheid van bedrijfsgrond en de financieringsmogelijkheden van bedrijven. Dit drukt zijn stempel op de aanvankelijk verwachte verkoopprijs.

De aan de Oude Rijn gelegen veevoederfabriek staat op een terrein van bijna drie hectare. Het maakt deel uit van het 150 hectare grote bedrijventerrein de Hoogewaard. Het is de bedoeling dat de hele Hoogewaard, overigens net als Rijnhaven in Alphen, opnieuw en efficiënter wordt ingericht. Door de oude meelfabriek aan te kopen, heeft de gemeente een signaal af willen geven aan de ondernemers: het is menens met de herstructurering.

Een deel van het Agrifirm-terrein wordt daarom ingebracht bij de efficiëntere verdeling van de grond. Op een ander deel komt een weg. Die is vooral bedoeld voor het verkeer van en naar het achterliggende bedrijventerrein.

Hoewel B & W zich realiseren dat elke dag dat er niets gebeurt de locatie veel renteverlies oplevert, kan de verkoop van de grond niet eerder plaatshebben dan medio volgend jaar. Rijnwoude heeft namelijk nog afspraken lopen met de voormalige eigenaar Agrifirm om de installaties en andere delen van de fabriek te verwijderen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.