Water weg uit geitenweide

Benthuizen, 6 oktober 2008

Benthuizen raakt zijn landijsbaan kwijt. Het is een gevolg van de maatregel die gemeente Rijnwoude treft om de wateroverlast op de Van den Bergweide tegen te gaan.

De buurtbewoners zijn het water, dat maar liefst acht maanden op de speelweide ligt, spuugzat. In april boden ze wethouder Van Velzen nog een petitie aan met 170 handtekeningen. Hij beloofde toen het probleem te verhelpen. Dat gaat nu gebeuren. Een onderzoek naar de bodemgesteldheid moet nog uitwijzen of de hele toplaag van het veld moet worden vervangen, of dat er een beter drainagesysteem moet komen.

De gemeente denkt inmiddels de grootste problemen onder controle te hebben. Voortaan wordt het water ook in de winterperiode afgevoerd. Andere jaren werd het drainagesysteem in de winter dichtgezet, zodat er een schaatsbaan kon ontstaan. De winters bleven echter uit en de wateroverlast werd des te groter. Ook constateerde gemeente Rijnwoude een breuk in de afvoerleiding van het drainagewater. Die is inmiddels verholpen.

De geitenweide krijgt deze winter bovendien enkele nieuwe speeltoestellen en ook de paden krijgen een opknapbeurt. Mogelijk worden de paden geasfalteerd. Voor het probleem met de hondenpoep tussen de speeltoestellen heeft de gemeente nog geen oplossing.

Er komt geen haag om het speelterrein van de rest van het terrein af te scheiden. Enkele jaren geleden zijn er juist enkele hagen weggehaald om meer sociale controle op het gebied te krijgen. Er waren te veel 'enge' plekken.

Het weghalen van de hagen gebeurde naar aanleiding van het schietincident in de zomer van 2003. Heel Benthuizen stond op zijn kop nadat een medebewoner een hangjongere uit Zoetermeer met een jachtgeweer neerschoot. Deze jongen raakte ernstig gewond.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.