Nieuw systeem voor sociale huurwoningen in Rijnstreek

Regio, 23 oktober 2008

De gemeenten in de Rijnstreek gaan zeventig procent van de sociale huurwoningen niet langer aanbieden aan de eigen inwoners alléén. 'Eigen inwoners' krijgen alleen nog voorrang bij het toewijzen van nieuwbouwwoningen en van een klein deel huurwoningen, die met een hekje worden gelabeld in het toewijzingssysteem.

De gemeentebesturen in de Rijnstreek hebben dit nieuwe beleid vastgelegd in een Convenant Woonruimteverdeling Rijnstreek 2009-2012. De gemeenteraden moeten nog wel instemmen met dit voorstel.

De afgelopen jaren is bij de woningcorporaties in de Rijnstreek (Jacobswoude, Nieuwkoop, Rijnwoude en in de kernen Zwammerdam en Aarlanderveen van Alphen aan den Rijn) het besef gegroeid dat er in feite sprake is van één woonmarkt voor het hele gebied. Een experiment, waarin vijftien procent van de vrijkomende huurwoningen werden vrijgegeven aan inwoners van buiten de gemeente, noemen de corporaties geslaagd.

Het belangrijkste voordeel is dat woningen sneller worden toegewezen, licht burgemeester Wiebosch van Jacobswoude toe. ,,De laatste jaren kwam het steeds vaker voor dat rechthebbenden een aangeboden woning niet wilden hebben. In sommige gevallen moest een woning wel tien keer opnieuw worden toegewezen voordat er een huurder werd gevonden.'' Door in regionaal verband te opereren, wordt de belangstelling vergroot,aldus de woningcorporaties.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.