Monumentje voor doodgeboren baby's in Rijnwoude

Hazerswoude-Dorp, 25 oktober 2008

Op steeds meer begraafplaatsen is een monument voor doodgeboren kinderen te vinden. Afgelopen donderdag werd in Hazerswoude-Dorp een uniek monument onthuld mét de namen van deze kinderen.

Voor de vele ouders die bij de onthulling aanwezig waren is het een bijzonder moment. Het inrichten van een plekje waar ouders hun doodgeboren kindje kunnen herdenken, was twee jaar geleden een idee van pastor Kuperus. Tot enkele tientallen jaren geleden mochten ongedoopte, overleden kinderen van katholieke ouders niet op gewijde aarde worden begraven. De koster begroef ze zonder familie, in de avonduren achter de heg, in ongewijde grond.

De pijn bij deze ouders is nog altijd aanwezig, weet Kuperus. Terwijl ze haar plan verder vorm gaf, kwam ze erachter dat het verdriet ook leeft bij ouders van andere kerken en bij niet-kerkelijke gezinnen. Ook bij hen die bewust hebben gekozen om het leven van hun doodgeboren kindje te beëindigen hebben ze nu veel spijt, maar zagen toen geen andere uitweg.

Kuperus besloot een monument op te richten voor alle doodgeboren baby's, of ze nu van katholieke komaf zijn of niet. Vandaar dat er een monument op de algemene begraafplaats is geplaatst, zegt Kuperus.

Twee van de aanwezige lezen gedichten voor. Tussendoor is er muziek. Als de doeken van het beeld vallen, lopen de emoties op. Iedere aanwezige vader en moeder denken terug aan hun dierbare kindje. Hun zoontje of dochtertje dat ze zo snel moesten afstaan.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.