Máximabrug 'zes stappen' dichterbij

Rijnwoude / Alphen, 28 oktober 2008

Het rijk stelt 12,5 miljoen euro beschikbaar voor de 'Máximabrug'. Samen met de al eerder toegezegde tien miljoen euro van de provincie is hiermee de felbegeerde brug ter hoogte van de Alphense Gnephoek 'zes stappen dichterbij gekomen', aldus wethouder Hans Groen in 't Wout van Alphen.

Zijn Rijnwoudse collega Frank Uljee reageert eveneens blij verrast. Volgens hem kan de brug er in 2015 liggen of in elk geval in aanbouw zijn.

Op initiatief van het CDA besloot de Tweede Kamer in september al om 165 miljoen euro te reserveren voor slepende infrastructurele problemen in het land. Nu is bekend geworden dat hiervan 12,5 miljoen naar de projecten in de Oude Rijnzone gaat. Als het aan Tweede Kamerlid Liesbeth Spies (CDA) ligt, worden die miljoenen volledig voor de Máximabrug gebruikt.

Ze hoopt dat er nu snel wordt begonnen met de brug. Het vergaderen moet volgens haar niet eindeloos doorgaan. Nu zijn er al weer discussies over een Minimabrug. Als het aan haar ligt, wordt het gelijk goed gedaan en gaat iedereen voor de Máximabrug.

Diverse Rijnwoudse fracties kwamen vorige week met het voorstel voor de aanleg van een Minimabrug. Omdat de hoge, dure Máximabrug maar op zich laat wachten, gaven ze er de voorkeur aan om snel een goedkopere, kleine brug over de Oude Rijn aan te leggen. Vanwege het uitblijven van de brug, ontstaan er dagelijks levensgevaarlijke verkeerssituaties in Koudekerk.

Nu er een rijksbijdrage is van 12,5 miljoen euro, is de Minimabrug zo goed als zeker van de baan. Volgens wethouder Uljee is die noodzaak er niet meer. Hij denkt dat daarmee hooguit twee jaar zou zijn gewonnen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.