Latexfalt: Dag van de Chemie

Koudekerk a/d Rijn, 20 oktober 2008

Afgelopen zaterdag 18 oktober 2008 was het de dag van de chemie bij het 'geurige' bedrijf Latexfalt in Koudekerk aan den Rijn. Een kijkje voor de bezoekers in de keuken van Latexfalt.

Rob Timmermans is bijzonder geïnteresseerd in alle techniek bij Latexfalt. Hij komt vanuit de klachten die spelen en de dingen die hij over het bedrijf leest in de krant. Hij wil wel eens weten hoe dat zit met milieuvergunningen en geuroverlast.

Voor de een was het een bijzonder kijkje in de keuken. Anderen noemden het een charmeoffensief dat asfaltfabriek Latexfalt omwonenden, die nog wel eens last hebben van de stank, uitnodigde voor de dag van de chemie. Maar positief gestemd of niet: ze weten nu allemaal dat als je rode gekleurde fietspaden ziet het Koudekerkse bedrijf daar bezig is geweest.

De bezoekers hadden vooral interesse in het laboratorium. Want daar gebeurde wat vroeger ook al het leukste was aan de chemielessen: proefjes en testjes.

Rondom en binnen in de fabriek is nergens een snufje stank te bekennen. En waar die stank - vooral bij oostenwind - vandaan komt, blijft onduidelijk tijdens de rondleiding.

Ingrid Teuling en Eric van Amerongen (o.a. bekend van Radio Rijnwoude) zijn ook benieuwd. Zij zeggen dat de stank rond het bedrijf veel minder wordt en dat het bedrijf daar de tijd voor moet krijgen. Ze zeggen dat er meer begrip zal worden opgedaan van allebei de kanten. Volgens hen is het bij oostenwind soms zo erg dat je er 's nachts wakker van wordt. Dat moet de milieudienst weten, volgens hen. Ze merken op dat o.a. de gemeente ook niet zonder het bedrijf zou kunnen, want ondertussen zouden we ook niet graag over klinkerweggetjes willen rijden.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.