Boeren hebben gelijk, maar krijgen dat niet

Regio, 25 oktober 2008

Boeren hebben groot gelijk als ze protesteren tegen de te hoge waterschapslasten die ze volgend jaar aan het hoogheemraadschap van Rijnland moeten betalen. Maar ze zijn te laat met hun protest.

Een verhoging van de lasten met 27 procent gaat dus gewoon door. Zo luidt de reactie van het dagelijks bestuur van Rijnland op het massale boerenprotest.

Boeren protesteerden onlangs tegen de nieuwe verdeling van waterschapslasten. Niet alleen LTO Noord en de afdeling Duin- en Bollenstreek van LTO schreven een boze brief aan Rijnland. Ook deden driehonderd boeren uit de regio Leiden en Alphen dat nog eens ieder voor zich. Het zit ze dwars dat ze volgend jaar 27 procent meer moeten gaan betalen voor het waterbeheer dan dit jaar. In plaats van 48,60 euro per hectare gaan ze 61,79 euro betalen. Die verhoging is vooral zo zuur omdat zij wél een hoge prijs per hectare moeten betalen en eigenaren van natuurgrond bijna niets. Bovendien moeten boeren ook voor wegen en spoorlijnen betalen.

Het college van dijkgraaf en heemraden van Rijnland tonen in hun reactie begrip voor de boeren. Alleen is er niets meer aan te doen. De kostentoedeling is vastgelegd in de Waterschapswet die al lang geleden door de Tweede Kamer is aangenomen. Volgens de woordvoerder van Rijnland is het nu is het te laat.

Voorzitter van de LTO-afdeling Rijn- en Vlietlanden vindt dat te gemakkelijk. Volgens de voorzitter snapt iedere burger dat de kostentoedeling oneerlijk is. Ook bij Rijnland vinden ze dat. Om daar een eind aan te maken, moet de wet worden gewijzigd.De voorzitter weet dat LTO zich daar bij de Unie voor de Waterschappen heel erg voor aan het inspannen is.

Op 5 november zal hierover opnieuw worden gepraat, maar het ziet er niet naar uit dater in dit gesprekafgeweken wordtvan de commissie van het Waterschap.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.