Provincie betaalt kwart Maximabrug

Rijnwoude, 7 september 2008

De provincie Zuid-Holland staat garant voor een kwart van de kosten van de bouw van de Maximabrug, tot een maximum van 10 miljoen euro. Daarmee lijkt de door Alphen en Rijnwoude vurig gewenste oeververbinding over de Oude Rijn een stap dichterbij.

Volgens een woordvoerder van de provincie moeten Alphen, Rijnwoude en het bedrijfsleven de rest betalen, De provincie wil dit aanzienlijke bedrag meefinancieren, maar dan moeten de andere overheden ook bijdragen.

De Maximabrug maakt het mogelijk de rondweg van Alphen te voltooien. Verkeer kan in de toekomst van de N207 in het noorden via de brug naar de N11 aan de zuidkant van Alphen rijden, en andersom. Tegelijkertijd kan vrachtverkeer dankzij de brug het centrum van Koudekerk mijden.

Wethouder Uljee (Rijnwoude) is blij met de bijdrage van de provincie. Volgens hem is er veel discussie geweest. Dat zij nu bereid zijn hieraan bij te dragen is grote winst. Hij betreurt het echter wel dat Zuid-Holland 25 procent wil bijdragen en niet zonder meer 10 miljoen beschikbaar stelt.

Hoeveel de gemeenten gaan bijdragen, hangt volgens Uljee af van de variant die wordt gekozen. Over de bijdrage van het bedrijfsleven is de wethouder helder. Hij kan zich niet voorstellen dat zij ook 10 miljoen bijdragen, maar wel dat zij iets betalen. Het is zo dat bedrijven aan de Hoge Waard nu slecht bereikbaar zijn. Zij krijgen door de Maximabrug een impuls en dat is wat waard.

Wethouder Groen in ’t Wout (Alphen) meldde deze week dat realisatie van de plannen honderden miljoenen euro’s gaat kosten. De woordvoerder van de provincie spreekt dat tegen. Hij verwacht van het rijk enkele tientallen miljoenen. Het is mogelijk daarmee de gewenste kwaliteit na te streven. Verwacht wordt dat de betrokken gemeenten op 27 oktober de samenwerkingsovereenkomst Oude Rijnzone ondertekenen. Minister Cramer bezoekt woensdag het gebied voor een eigen oriëntatie.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.