Heineken bier straks via Alphense haven naar VS

Alphen aan den Rijn, 13 september 2008

Bierbrouwer Heineken is de eerste gebruiker van de Overslag Terminal Alphen (OTA). Heineken gaat het exportbier, dat in Zoeterwoude wordt gebrouwen, vanuit de OTA verschepen naar de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Vandaar gaat het grotendeels naar de Verenigde Staten. Jaarlijks gaat het om 50.000 veertigvoetscontainers, die per binnenvaartschip worden vervoerd. Daarmee levert Heineken een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de files in de zuidelijke Randstad. Er zijn veertig tot zestig vrachtwagens nodig om het bier te vervoeren dat op één binnenvaartschip past.

Projectleider Floris Buné van projectonwikkelaar Van Uden zegt dat de komst van Heineken de bouw van de OTA mogelijk maakt. Zeker voorlopig is Heineken de grootste gebruiker, maar we zijn nog in contact met andere verladers. Buné zegt dat binnen enkele maanden de eerste schep de grond in gaat voor de aanleg van het havenbekken en de zwaaikom ervoor. Tegelijk wordt een begin gemaakt met een tijdelijke verlegging van de de N207.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.