Boeren protesteren tegen 'oneerlijke' lastenverhoging

Regio, 5 september 2008

Boeren protesteren massaal tegen een volgens hen 'oneerlijke' stijging van de waterschapslasten. Het Hoogheemraadschap van Rijnland wil de aanslag voor de boeren in het gebied tussen Haarlem, Leidschendam en Nieuwkoop met ingang van 1 januari met 27 procent verhogen.

Nu betalen de boeren 48,60 euro per hectare. Per 1 januari zouden ze, als het aan Rijnland ligt, 61,70 euro moeten betalen. Dat geld heeft Rijnland weer nodig voor de afvoer van overtollig water. Het waterschap hanteert hierbij een nieuwe verdeelsleutel, waarbij de boeren en de burgers allebei een bepaald aandeel in de kosten moeten bijdragen.

De boeren zijn het niet eens met die verdeelsleutel. Voorzitter Coby van Boheemen van de afdeling Rijn- en Vlietlanden (Rijnwoude, Stompwijk, Zoeterwoude) legt uit dat spoorlijnen, viaducten en wegen ook onder de categorie ongebouwd worden geschaard. Ze begrijpt niet waarom de boeren nu moeten betalen voor de afvoer van water dat op het asfalt en spoorlijnen valt.

Na een gesprek bij het Hoogheemraadschap van Rijnland enkele weken geleden, besloten de voorzitters van alle LTO-afdelingen in Rijnland gezamenlijk een bezwaarschrift op te stellen. Deze hebben ze inmiddels verspreid onder alle leden. Dit met de vraag of leden de brief ook onder grondeigenaren willen verspreiden die geen lid zijn. LTO hoopt zo op een massaal boerenprotest.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.