Bezwaarschriftencommissie bespreekt windturbines

Rijnwoude, 25 september 2008

Tegenstanders van de vier windturbines langs de N11 hebben tijdens een zitting van de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente opnieuw een poging gedaan om de molens weg te krijgen.

De Raad van State had al eerder een besluit van de gemeente vernietigd. Daarom moet een deel van de procedure voor het bestemmingsplan opnieuw worden doorlopen. En daar hoort ook een nieuwe bezwaarprocedure bij. Gerard de Boer van de GWR (Geen Windmolens in Rijnwoude) pakte die mogelijkheden met beide handen aan. Hij kwam met een grote reeks oude en nieuwe bezwaren.

De Boer was ontstemd over de gang van zaken rondom de zitting van de Commissie. Uitnodigingen voor de bijeenkomst waren te laat verzonden. De bijeenkomst was al helemaal niet aangekondigd op de website van de gemeente of in bij de gemeenteberichten in de Rijnwoude Koerier.

De Boer vroeg zich af of de bezwaarschriftencommissie nog wel geloofwaardig is nu wethouder Frank Uljee heeft gezegd dat deze procedure alleen maar een formaliteit is en de molens gewoon blijven staan. De Boer vond de gevoerde procedure een onjuiste en ondemocratische procedure. Hij vroeg zich af of het niet beter was de wethouder een ‘wetsverkrachter’ te noemen.

De Boer noemde een groot aantal argumenten waarom de windturbines niet thuis horen in het Groene Hart. Volgens hem heeft de gemeente de inwoners misleid door te suggereren dat de molens niet in het Groene Hart staan maar in een transformatiezone.

De Boer hekelde het gerommel rondom de bouwkosten van de molen. Eerst werd opgegeven dat ze 3,2 miljoen zouden gaan kosten, daarna werd het 6,4 miljoen, en nu is het al 13,4 miljoen. Volgens de Boer lijkt dit meer op de Postcodeloterij dan op een serieuze bouwprocedure.

Bron: Omroep Rijnwoude