Molenaar moet wijken

Hazerswoude, 28 augustus 2008

Als alles meezit kan de Blauwe Wip bij Hazerswoude-Dorp volgend jaar weer malen. Maar dan moet molenaar Dirk van der Velde wel eerst het veld ruimen.

De bijna vier eeuwen oude wippoldermolen - ook wel bekend als de Gere Molen - verkeert al een kwart eeuw in desolate toestand. Het bouwwerk dient nog slechts als woning van de bejaarde vrijwillig molenaar Van der Velde en zijn dochter.

Van der Velde ziet een verhuizing niet zitten, maar die is wel nodig als de molen opgeknapt wordt. De Rijnlandse molenstichting spande vorige week een kort geding aan om het tweetal uit de vertouwde woning te krijgen.

Dat kort geding is inmiddels ingetrokken. De rechter wilde geen bindende uitspraak doen, maar wel fungeren als mediator. Afgesproken werd dat de vroegere molenaar zich laat inschrijven bij de lokale woningbouwvereniging en stappen zet om een urgentieverklaring te bemachtigen.

Als de molenstichting alle vergunningen binnen heeft, kunnen de werkzaamheden beginnen. Dat moet gebeuren voor april, want na die tijd vervallen de toegezegde subsidies. Inmiddels is vier ton van de benodigde 527.000 euro binnen.

De molen krijgt onder meer een nieuwe fundering en een nieuw scheprad. Dat zal de bewoners wel het middenstuk van hun toch al kleine woning kosten. Met de installatie van het rad wordt gewacht tot Van der Velde en zijn dochter nieuwe woonruimte hebben gevonden.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.