Molenaar moet wijken voor restauratie Blauwe Wip

Hazerswoude Dorp, 20 augustus 2008

Molen de Blauwe Wip in Hazerswoude-Dorp wordt gerestaureerd. Eigenaar de Rijnlandse Molenstichting wil de 372 jaar oude molen langs de Oostvaart weer maalvaardig maken.

Er is wel één probleem: molenaar Dirk van der Velde (78) kan niet langer in zijn knus ingerichte molen blijven wonen. Hij voelt er echter na 32 jaar helemaal niets voor om naar een burgerwoning te moeten verhuizen.

Al een jaar of vier probeert de Rijnlandse Molenstichting de bejaarde man ertoe te bewegen zijn molen uit te gaan. Het is een van de laatste molens die nog gerepareerd moet worden, aldus de vice-voorzitter Arie Meerburg van de molenstichting. Volgens hem gaat de Blauwe Wip alleen maar verder achteruit. Een ander punt is dat de molenstichting op het totaal begrootte bedrag van 527.000 euro een subsidie van 4 ton van het Rijk kan krijgen, maar dan moet de restauratie wel voor 1 april volgend jaar zijn afgerond.

De discussie tussen de molenstichting en de molenaar liepen de afgelopen tijd zo hoog op, dat de rechter er op 5 augustus aan te pas kwam. De kort-gedingrechter heeft nog geen uitspraak gedaan, aldus Meerburg. Er zijn onderling uiteindelijk toch afspraken gemaakt. De molenaar laat zich inschrijven bij de woningbouwvereniging en krijgt een urgentieverklaring.

Er is nu beloofd om met de restauratie aan de buitenkant te beginnen. Er wordt niet eerder begonnen aan de binnenkant dan wanneer de molenaar andere woonruimte heeft gevonden.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.