Groene Hart en Rijnland kelderen in AD Top 100

Regio, 24 augustus 2008

Twee van de drie ziekenhuizen in het Groene Hart zijn flink gezakt in de vijfde AD Ziekenhuis Top 100. Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda duikelt dit jaar van plaats 11 naar 48. Het Rijnland Ziekenhuis in Alphen en Leiderdorp zakt van plaats 40 naar 70.

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is er niet in geslaagd de goede positie van vorig jaar (elfde) te handhaven. Chirurgen in Goudse ziekenhuis leveren een prima prestatie, omdat bij geen enkele patiënt ernstige complicaties worden vastgesteld na een galblaasoperatie. Het scoort ook goed als het gaat om kindvriendelijkheid. Als één van de weinige ziekenhuizen kunnen zwangere vrouwen hier terecht in een kraamsuite die volop privacy en gemak biedt. Het ziekenhuis kent echter een veel hoger percentage doorligwonden dan gemiddeld. Op dit terrein laat het Groene Hart Ziekenhuis veel punten liggen.

Het Rijnland Ziekenhuis Van plek 40 naar 70 gezakt. Er blijken te veel heroperaties nodig te zijn bij het weghalen van borsttumoren. Om een borst te sparen wordt alleen het stukje weggehaald waarin de tumor zich bevindt. Soms is dat niet voldoende en moet later nogmaals geopereerd worden omdat er nog verdachte plekken zijn achtergebleven.

Een gouden ziekenhuisregel is dat heupoperaties bij ouderen binnen 24 uur gedaan moeten zijn. Dat gebeurt niet altijd in het Rijnland Ziekenhuis.

Op het terrein van de patiënttevredenheid scoort het Alphens/Leiderdorpse ziekenhuis gemiddeld. Het scoort daarentegen goed op het geringe aantal doorligwonden na heupoperaties en de pijnregistraties.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.