Bibliobus voor leefbaar dorp

Regio, 21 augustus 2008

De bibliobussen in de omgeving van Alphen worden ingezet om de leefbaarheid in kleine dorpjes te vergroten. Dat wil het bedrijf Karmac tenminste, dat vanaf 2009 de bibliobussen zal exploiteren.

Volgens manager Bertil Voogd van Karmac kan in zo’n biblioservicebus, die in Zeeland al bestaat, veel meer dan alleen maar boeken lenen. Zo kan even een bioscoopkaartje halen bij de bibliobus heel normaal worden, maar ook een geldautomaat of een postagentschap zou in de bus gehuisvest kunnen worden. Voorzieningen die nu niet aanwezig zijn in kleine kernen kunnen dan toch aangeboden worden. In 2009 wil Voogd met gemeenten en bibliotheken om de tafel gaan zitten. Dan kijkt hij wat waar gewenst is. Karmac zal bibliobussen in Alkemade, Alphen, Jacobswoude, Nieuwkoop en Rijnwoude laten rijden in plaats van de huidige exploitant Probiblio.

Volgens Wethouder Verhagen van Jacobswoude zou een gemeente zelf gebruik kunnen maken van de bibliobus om diensten aan te bieden. Extra diensten kunnen de houdbaarheidsdatum van de bus bovendien vergroten. Dat bevestigt Mirjam in ’t Hout, directeur van bibliotheek Rijn en Venen. Ze denkt dat de extra voorzieningen in de bus in de toekomst misschien wel ander publiek zal aantrekken.

Voor ouderen kan de bibliobus nieuwe stijl in elk geval veel betekenen, gelooft Joke Lelieveldt van de Stichting Senioren Adviesraad Rijnwoude. Ze juigt dit iniatief toe. Voor ouderen is het prettig als voorzieningen naar je toekomen. In Benthuizen, maar ook het voormalig buurtschap Groenendijk staan die onder druk.

Wanda Glebbeek verzamelde in haar woonplaats Noorden handtekeningen voor het behoud van de bibliobus. Zij vindt het geweldig dat de bus ‘blijft’. Voor haar is het heel lastig om door weer en wind met drie kinderen naar de bibliotheek in Nieuwkoop te gaan. Ze heeft geen auto en dat zorgt voor een hoge drempel. De huidige oplossing vindt ze een goede - onder voorbehoud. Het is geweldig als voorzieningen terugkeren die in het verleden verdwenen zijn, maar de bibliobus moet huidige voorzieningen niet vervangen.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.