Geen bijval voor fusie

Hazerswoude-Dorp, 1 juli 2008

Veel inwoners van Rijnwoude zien een fusie met Boskoop niet zitten. Dat bleek gisteravond op een informatiebijeenkomst die door de gemeente was georganiseerd.

Het Dorpshuis in Hazerswoude-Dorp was met zo'n 120 bezoekers helemaal vol. Burgemeester Latenstein probeerde de aanwezigen uit te leggen wat er tot nog toe was gebeurd en wat er nog gaat gebeuren. Ze werd tijdens haar betoog regelmatig in de rede gevallen. DE emoties liepen soms hoog op. Veel Rijnwoudenaren denken dat een fusie met Boskoop onafwendbaar is. Maar burgemeester Latenstein vertelde dat er in de komende maanden eerst nog uitgebreid onderzoek wordt gedaan bij de twee gemeenten. Pas in april 2009 wordt een definitief besluit genomen.

De burgemeester en de politieke partijen maakten duidelijk dat er nog geen fusiebesluit is genomen. De uitkomsten van de onderzoeken kunnen er ook toe leiden tot de fusie met Boskoop afketst. De politici werden uitgedaagd om nu al van te voren criteria te formuleren waaraan moet worden voldaan voor een fusie. Een minimale eis zou kunnen zijn dat de lasten niet omhoog gaan en de voorzieningen op hetzelfde peil moeten blijven. Maar dat wilden die politici niet. Ze willen eerst de uitkomsten zien, en dan pas aangeven of ze voor of tegen een fusie zijn.

De burgemeester werd gevraagd de voordelen van een fusie met Boskoop nu eens duidelijk op een rij te zetten. Behalve het belang van de Greenport kwam daar verder weinig uit. Veel inwoners vrezen dat de lasten behoorlijk omhoog zullen gaan, omdat Boskoop een financieel zwakke gemeente is. De burgmeester ontkende dat niet, maar precieze bedragen kon ze niet noemen.

De lokale politici waren in groten getale aanwezig. Ze verdedigden het raadsbesluit van juli vorig jaar waarin word gezegd dat Rijnwoude streeft naar een grote Groene Hart gemeente. En als dat niet kan, dan moet het eerst maar een fusie van Rijwnoude met Boskoop en Zoeterwoude worden. Sommige aanwezigen spraken van kiezersbedrog van vooral het CDA en de PvdA. Deze partijen hadden immers in hun verkiezingsprogramma gezegd dat Rijnwoude zelfstandig moet blijven. Ondertussen zijn ze 180 graden gedraaid.

Vele aanwezigen vroegen zich af waarom Zoeterwoude wel als kleine zelfstandige gemeente kan blijven voortbestaan en Rijnwoude niet. Henk Goes van de PvdA gaf aan dat onverstandig van Zoeterwoude te vinden. Hij voorspelde dat Zoeterwoude op termijn dan wel zal worden ingelijfd bij Leiden.

Veel aanwezigen waren ook teleurgesteld over het gebrek aan inspraak. Ze vroegen zich af waarom er niet uit een aantal alternatieven kan worden gekozen. Er wordt voorgesteld om over het uiteindelijke fusiebesluit ene referendum te houden. Burgemeester Latenstein gaf aan dat ze dit voorstel zou 'meenemen'.

Bron: Omroep Rijnwoude