Jurist vecht hoge bouwleges van Rijnwoude aan

Rijnwoude, 5 juni 2008

De Hazerswoudse jurist Han van Wieringen slaagt er al zes jaar in om een rekening voor bouwleges van 17.000 euro niet te betalen. Hij heeft de helft betaald. Dat vond hij redelijk.

Hij heeft nog geen deurwaarder op de stoep heb gehad. Voor een jurist is zoiets wel te doen. Als je de termijnen maar heel goed in de gaten houdt.

Rijnwoude staat al jaren bovenaan in de lijst van gemeenten met dure bouwleges. Daar kun je je over opwinden wanneer je de rekening op de mat krijgt, maar je zult toch moeten betalen. Want het is nou eenmaal niet mogelijk om dan maar in een goedkopere gemeente vergunning te vragen. Tenminste: dat zou je denken. De Hazerswoudse jurist Han van Wieringen slaagt er al zes jaar in om een rekening voor bouwleges van 17.000 euro niet te betalen.

Over twee weken probeert Van Wieringen definitief een einde te maken aan de strijd rond zijn bouwleges. Hij sleept de gemeente voor de rechter met het verhaal dat de Rijnwoudse bouwleges onder andere zo duur zijn doordat de gemeente zich niet aan de wet houdt. Volgens van Wieringen is het een briljante vondst. Dat vond in ieder geval een medewerker van de Vereniging Eigen Huis die bij hem op bezoek is geweest.

De gemeente berekent de bouwleges aan de hand van de totale uitgaven rond de verlening van bouwvergunningen. Die uitgaven moeten worden gedekt door de inkomsten aan bouwleges. Op zich heel eerlijk. Maar wanneer een bepaalde instantie geen leges hoeft te betalen, dan zijn de anderen de klos. In Rijnwoude hoeft de woningbouwvereniging geen bouwleges te betalen. Dat van Wieringenik prima, maar hij is het er niet mee eens dat hij daardoor meer moet betalen.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.