Balen van afblazen centrumplan

Hazerswoude-Rijndijk, 5 juni 2008

Het is nog onzeker of er wel een nieuw centrumplan komt voor Hazerswoude-Rijndijk, nadat vorige week een streep werd gezet door het oorspronkelijke ambitieuze plan. Volgens wethouder Frank Uljee moet de gemeente misschien wel andere prioriteiten stellen.

Uljee is teleurgesteld door de reacties op het afblazen van het plan, dat door de grote tekorten volgens de gemeente een onhaalbare kaart bleek. Winkeliers vreesden voor hoge huurprijzen, maar ook inwoners van Hazerswoude hadden flinke kritiek op de komst van onder meer een haventje, nieuwe schoolgebouwen en een nieuw winkelcentrum.

Volgens Uljee is het hard noodzakelijk dat er wat gebeurt in het centrum. Hij vragt zich echter wel af of de ondernemers echt wel wat willen als zich alleen druk maken over hogere kosten. Hij gaat hierover met het College praten, En hij gaat met de ondernemers om de tafel gaan zitten. Maar als de ondernemers niet warm lopen, ziet Uljee ook een afgeslankt plan voor het centrum niet echt meer zitten. In dat geval denkt hij dat het misschien beter is een ander bouwplan in Rijnwoude uitvoeren.

Uljee waarschuwt wel dat dit serieuze consequenties voor de toekomst van het dorp kan hebben. Er worden 1500 huizen gebouwd, maar als de voorzieningen slecht zijn, zullen mensen niet zo snel voor een woning in Hazerswoude kiezen. Dat is een gevaar.

Uljee wil het ontwerpen van een ‘afgeslankt’ centrumplan overigens niet alleen af laten hangen van de ondernemers. Uiteindelijk doet de gemeente dit voor de inwoners van Hazerswoude-Rijndijk. Zij moeten zeggen of ze zo wel of niet willen wonen.

De wethouder kan de beslissing van de gemeente over het oorspronkelijke centrumplan wel begrijpen Hij snapt de afweging van de gemeente, maar hij baalt er wel een beetje van.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.