Kleine kernen volgend jaar zonder bibliobus

Regio, 3 maart 2008

Het lenen van boeken wordt voor veel inwoners van de Rijn- en Veenstreek vanaf volgend jaar een stuk moeilijker. De bibliobus, de rijdende bibliotheek die sinds jaar en dag de inwoners van kleine kernen van leenboeken voorzag, stopt aan het eind van dit jaar.

De landelijke organisatie van bibliotheken Probiblio heeft besloten om in Zuid-Holland te stoppen met de rijdende bibliotheek nadat de provincie eerder besloot om de subsidie stop te zetten. Zonder provinciale subsidie moest Probiblio de tarieven die gemeenten moeten betalen voor de bibliobus fors verhogen. Voor veel gemeenten was die tariefsverhoging onacceptabel. Hierdoor werd doorgaan met de bibliobus te duur, waarna Probiblio besloot de stekker er uit te trekken.

Sectordirecteur Rammy Speyer van Probiblio is bijzonder ontdaan over het besluit. Hij vindt het meer dan bittere pil dat de bibliobus na meer dan vijftig jaar stopt. Voor de personeelsleden van de bibliobus vervalt het werk. Probiblio probeert mensen te herplaatsen, maar dat lukt vermoedelijk maar voor een klein deel.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.