Huizen te dicht op boerderij

Hazerswoude-Dorp, 18 maart 2008

De huizen die projectontwikkelaar Schaap in 'de westelijke boerderij' langs de Zuiddijk in Hazerswoude-Dorp aan het bouwen is, staan te dicht op de boerderij van Andries Kerkvliet. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De rechter heeft de situatie onlangs ter plekke bekeken. Hij oordeelt dat Kerkvliet beesten mag houden in de hooiberg. Dat betekent dat de nieuwe huizen die veertig meter van de hooiberg worden gebouwd, in de geurcirkel van de boerderij staan en dus eigenlijk niet gebouwd hadden mogen worden. Om deze reden had de gemeente een bouwvergunning voor huizen in de 'oostelijke boerderij' algeweigerd. Die zouden nog dichter op de boerderij van Kerkvliet komen te staan. Voor de 'westelijke boerderij' gaf ze wel een bouwvergunning af.

De rechter merkt in zijn uitspraak op dat de hooiberg en een schuur er al stonden voordat Schaap voor de locatie ernaast woningbouwplannen ging maken.

Op een ander punt verloor Kerkvliet het kort geding dat door Schaap was aangespannen. Dit gaat over de ontsluiting van het verkeer van en naar Kerkvliet over grondgebied van Schaap naar de Provinciale weg. Over de route zijn de twee het niet eens. Volgens woordvoerder Willem Langhout namens Kerkvliet kiest Schaap voor een route dicht langs de nieuwe huizen. Dat is levensgevaarlijk.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.