SP: Rijnenburgermolen moet snel weer draaien!

Hazerswoude-Rijndijk, 28 februari 2008

Ook de fractie van de SP in de Provinciale Staten houdt zich nu bezig met de situatie rondom de Rijnenburgermolen. SP statenlid Harre van der Nat heeft vragen gesteld aan de provincie naar aanleiding van plannen van de gemeente om huizen te bouwen vlak bij de molen.

De bouw van vier woningen nabij de Rijnenburgermolen in Hazerswoude-Rijndijk zorgt voor een verslechtering van de molenbiotoop. Dat stelt SP statenlid Harre van der Nat naar aanleiding van het rapport van onderzoeksbureau Peutz dat de gemeente Rijnwoude heeft laten opstellen. De gemeente heeft deze huizen opgenomen in een bestemmingsplan voor het gebied. De windvang van de Rijnenburgermolen wordt hierdoor bedreigd.

Van der Nat (SP) wil weten welke maatregelen Gedeputeerde Staten gaat nemen tegen de gemeente nu blijkt dat het bestemmingsplan een verslechtering voor de molenbiotoop betekent. De provincie ziet toe op de handhaving van de molenbiotoop in Zuid-Holland.

Verder verkeert de molen in slechte staat vanwege achterstallig onderhoud. Hij kan al een jaar niet draaien. De molen is echter verantwoordelijk voor het rondpompen van vers water in een aantal waterwegen in de aangrenzende wijk. Naast de cultuurhistorische waarde van de Rijnenburgermolen is deze molen ook erg belangrijk voor een schone waterhuishouding.

Volgens van der Nat (SP) is het een slechte zaak dat de Rijnenburgermolen al enkele jaren stil staat. Hij wil weten of de provincie bereid is om op korte termijn samen met de gemeente Rijnwoude, de Zuid-Hollandse Molenstichting en de Stichting Rijnenburgermolen in oprichting tot een oplossing te komen. Hij vindt dat de molen snel weer moet draaien.

Bron: Omroep Rijnwoude