Ontwikkelaar biedt 'smeergeld' aan voor intrekken bezwaren

Hazerswoude-Rijndijk, 21 februari 2008

De ontwikkelaar van het bouwplan Molenhoek in Hazerswoude-Rijndijk heeft 50.000 euro aangeboden als de Stichting Rijnenburgermolen (in oprichting) haar bezwaren tegen de bouw van vier woningen bij de molen zou intrekken. Dit bleek tijdens de behandeling van het bezwaarschrift van de Stichting tegen de bouw van vier woningen bij de molen.

De vertegenwoordigers van de Stichting Rijnenburgermolen, de heren Schaap, Oudega en Kuiper, spraken van een ongepaste actie van de ontwikkelaar. Ze noemden het 'Italiaanse toestanden'. Ze vatten het op als smeergeld. De vertegenwoordiger van de ontwikkelaar gaf aan dat het aanbod alleen maar was bedoeld om 'negatieve energie' om te zetten in 'positieve energie'.

De ambtenaar van de gemeente zei dat hij niet betrokken was bij dit aanbod. Dit werd tegengesproken door de andere betrokkenen. De gemeente had namelijk als tussenpersoon gefungeerd bij het overbrengen van het aan aanbod.

De Stichting Rijnenburgermolen heeft bezwaar gemaakt tegen de bouw van vier woningen bij de molen. Door die bouw zou de kwaliteit van de molenbiotoop nog verder achteruit gaan. De Stichting heeft suggesties gedaan om de woningen iets te verplaatsen, waarmee de problemen zouden kunnen worden opgelost. Volgens de gemeente zijn deze alternatieven niet haalbaar omdat daarvoor parkeerplaatsen moeten worden opgeofferd. De vertegenwoordigers van de molenstichting brachten daar tegen in dat elders in de wijk er best nog mogelijkheden zijn voor extra parkeerplaatsen.

De vertegenwoordiger van de gemeente betoogde dat de achertuitgang in de moenbiotoop maar heel gering zou zijn. De stichting merkte op dat dit een zeer theoretische benadering was en dat voor het meten van de werkelijke effecten proeven met een windtunnel nodig zijn. Dit is al eerder gebuerd bij andere molens.

Tijdens de hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie probeerde ambtenaar Lubeck van de gemeente eerste het bezwaar niet ontvankelijk te laten verklaren. De Stichting staat nog niet officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en is daarom geen rechtspersoon. Bovendien wonen sommige bestuursleden van de Stichting Rijnenburgermolen in Benthuizen en kunnen daarom geen schade ondervinden. De Stichting merkte op dat er inmiddels een intentieovereenkomst over de molen is getekend met de gemeente. De Commissie Bezwaarschriften was niet gevoelig voor de argumenten van de gemeente en verklaarde het bezwaar wel ontvankelijk.

Het ook aanwezige statenlid Harre van der Nat van de SP overweegt vragen te stellen aan de provincie over deze affaire. De bezwaarschriften commissie doet vandaag uitspraak.

Bron: Omroep Rijnwoude