Bedrijventerrein Koudekerk kan niet veranderen

Koudekerk a/d Rijn, 28 februari 2008

De Koudekerkse stichting van ondernemers Hoogewaard Bedrijvig heeft het de afgelopen tijd niet makkelijk. Niet alleen komt er nog steeds geen schot in komst van de zo fel begeerde Máximabrug, ze hebben ook voor niets een plan voor herstructurering van hun bedrijventerrein gemaakt.

In het streekplan is namelijk helemaal geen ruimte om te herstructureren. Volgens woordvoerder Bert de Bruin zijn de ondernemers best wel gepikeerd. Ze hebben van de provincie gehoord dat het streekplan zoals het er nu ligt bijna niet te veranderen is. In dat streekplan zijn de kanttekeneingen van de ondernemers haast niet opgenomen en het kersverse alternatieve plan van de bedrijven is al helemaal overbodig.

De ondernemers maken zich daarom zorgen. De gemeente heeft woningbouw gepland op het vroegere terrein van het voormalige bedrijf Bosbeton. De huizen komen dicht bij de bedrijven in de zwaardere milieucategorie te staan. Met de onder andere geuroverlast die de bedrijven veroorzaken is het wachten op klachten van de nieuwe omwonenden.

De gemeente wilde de plannen in eerste instantie door haar stedenbouwkundig bureau aan laten passen. Maar om te voorkomen dat de ondernemers elke keer moeten reageren op de plannen van de gemeente, hebben de ondernemers voorgesteld zelf een plan te laten maken.

In het plan is een nieuwe ontsluitingsweg door het bedrijventerrein opgenomen en schermen bufferbedrijven die geen overlast veroorzakern de zware indusrie af. Minder overlast en meer efficientie, dat leek ideaal.

Dat het streekplan al vastlag, wisten zij niet. De gemeente wekte de indruk dat er nog allerlei mogelijkheden waren. Langs de bedrijven komt een strook groen te liggen met daarnaast de nieuwe woningen. Eventueel zou je de huizen en het groen nog op kunnen schuiven richting Lagewaard, maar die is zo ongeveer heilig verklaard.

Dat betekent dat de bedrijven geen andere optie hebben dan dwarsliggen als de huizen er toch moeten komen. Niet alleen vanwege de milieucategorie maar ook omdat er extra verkeer op de Hoogewaard zal komen. De ondernemers willen dat de Máximabrug gerealiseerd wordt voordat er extra woningen gebouwd worden.

Dit artikel is overgenomen uit AD Groene Hart. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.