Toekomst van Rijnenburgermolen ongewis

Hazerswoude-Rijndijk, 23 december 2007

Al zeker een half jaar draait de uit 1722 daterende Rijnenburgermolen in Hazerswoude-Rijndijk niet meer. Dat komt door allerlei mankementen. Stichting Molen de Haas die op het punt stond het monument van de gemeente Rijnwoude over te nemen, maakt zich zorgen.

Voorzitter Gert Schaap van Stichting Molen de Haas weet niet wat er met de molen gaat gebeuren. Hij hoort niet. Hij vindt dat de gemeente niet sterk is in communicatie.''

Een jaar geleden ondertekenden de bestuurders Schaap en Oudega van de Benthuizense stichting Molen de Haas en wethouder Kees de Best van Rijnwoude de overeenkomst waarin de overdracht van zowel de Rijnenburchermolen als de korenmolen Nieuw Leven in Hazerswoude-Dorp werden geregeld.

De gemeente wilde van zijn 'zorgenkindjes' af. Beide molens zouden worden ondergebracht bij twee nieuwe stichtingen. Vrijwilligers zouden de twee molens gaan beheren en de stichting in Benthuizen, die ervaring heeft, zou de nieuwe collega's daarbij helpen.

Die stichting wil echter pas de molen overnemen als die weer is gerepareerd of wanneer er in elk geval zicht is op reparatie. Over dat moment tast Schaap in het duister. In september heeft hij voor het laatst contact gehad met de gemeente. Hij is tijdelijk gehandicapt, dus wilden hij dat wethouder De Best contact opnam met een lid van het bestuur in oprichting. De wethouder gaf echter aan dat hij alleen met Schaap wilde praten. Die heeft echter nooit een telefoontje gekregen.

Schaap hoopt dat de gemeente inmiddels de subsidie voor de restauratie heeft aangevraagd. Dan weet hij in juli 2008 of die subsidie door monumentenzorg wordt verleend. Daarna duurt het nog wel negen maanden voordat er weer een nieuw wiekenkruis is. Eer dat de molen weer kan draaien, loopt het tegen Molendag 2009.

Dit artikel is overgenomen uit het Leidsch Dagblad. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.