'Liever een zwembad dan een haven'

Hazerswoude-Rijndijk, 18 december 2007

Wat is het nut van een haven? Waarom wordt er geen nieuw zwembad gebouwd in het nieuwe centrum van Hazerswoude-Rijndijk? Dat was een van de opmerkingen die werd gemaakt tijdens de informatieavond over de plannen voor het nieuwe centrum in deze kern.

Er waren heel wat mensen aanwezig bij de bijeenkomst in het Anker. De deelnemers konden in drie groepen discussiëren over het plan: wonen, openbare ruimte en voorzieningen. Die opzet werd niet helemaal een succes. Door de slechte akoestiek in het Anker waren de discussies maar moeilijk te volgen.

Veel mensen vroegen zich af of de nieuwe wijk wel echt een dorps karakter krijgt. Op enkele plaatsen zijn appartementen gedacht met zes tot zeven bouwlagen. En ook komt er maar weinig groen rondom de huizen. Door de dichte bebouwing zijn de mensen ook bang voor nog grotere parkeer problemen.

Het is de bedoeling dat er in de nieuwe wijk ook woningen voor senioren en starters en senioren zullen komen. Men vraag zich af of die woningen wel betaalbaar zullen zijn. Martin Bogerd van Habeko wonen garandeerde de huur voor starterwoningen omstreeks de 350 euro per maand zal komen te liggen.

De meningen waren zeer verdeeld over de nieuwe haven. Sommigen zagen het als een verrijking van het gebied, maar veel anderen vonden het verspilling van geld. De suggestie werd gedaan om geen haven aan te leggen en het geld te gebruiken voor een nieuw zwembad.

De deelnemers aan de avond waren niet erg enthousiast over het nieuwe winkelgebied. De winkels komen niet rondom een gezellig plein. Aan de buitenkant van een blok woningen komt een rij winkels. De winkels komen maar aan één kant van de straat. De winkels komen ook niet rondom de haven. Sommigen vroegen zich wat dan eigenlijk het centrum van de nieuwe wijk zal worden.

Bron: Omroep Rijnwoude